The teenager money saving plan :)

IMG_9871.jpg

Sparen, als tiener is dit best wel moeilijk. Want je hebt geen inkomen waarvan je elke maand een stukje van opzij kan zetten natuurlijk. En al die prachtige kleren die je met één klik op je smartphone kan bestellen zijn best wel verleidelijk! Daarom struinde ik het internet af naar handige en haalbare tips om als tiener toch wat geld te kunnen (be)sparen. Ik voegde wat van mijn eigen ervaring en bedenkingen toe en voila, here it is: The teenager money saving plan!

Je moet dus gaan sparen, iets wat zeker niet altijd even makkelijk is. Een doel voor ogen hebben kan hierbij vaak helpen. Je kan gewoon een bepaald bedrag als doel zetten maar het is veel makkelijker om die ene Starbucks te vergeten als je zo dichter in de buurt komt van een weekje zonnen op het strand!

Ook het spaarpottensysteem kan helpen, ik hoor je denken, wat voor iets is dat nu weer. Maar ja, zoals wel vaker voorvalt bij mij (kijk maar eens naar de titel van dit artikel), is het een veel te overdreven naam voor wat het eigenlijk is :). Bij het spaarpottensysteem leg je allemaal verschillende spaarpotten aan. Er zijn tegenwoordig natuurlijk vele leuke spaarpotten te koop. Maar, omdat we toch op de spaartoer zitten, kan je ook eventjes bij je oma langs gaan. Ik durf te wedden dat zij ergens nog wel een glazen pot heeft staan met een super cute dekseltje. Wees een beetje creatief en sticht zo een paar saving founds voor bijvoorbeeld een roadtrip, een nieuwe camera, je persoonlijke bibliotheek of natuurlijk de uitbreiding van je kledingkast 🙂

Persoonlijk beschouw ik kleingeld zelden als echt geld, als je gaat winkelen denk je vaak niet aan die goudmijn van kleine centjes die je nog hebt liggen in je oude spaarpot. Maak je bureau vrij en maak eventjes tijd om al je kleingeld te verzamelen. Maak er stapeltjes van, steek het in kokertjes en al snel zie je dat je best wel wat geld hebt zonder het te beseffen! Ik spaarde de laatste tijd zo een €50 euro aan kleingeld!

Het is wetenschappelijk bewezen dat, als je je geld zelf in je handen hebt je minder uitgeeft! Dat is eigenlijk ook best logisch, als je met je bankkaart betaald zie je niet echt hoeveel er al uit je portemonnee is verdwenen. Je beseft dan vaak niet hoeveel je ook echt uitgeeft. Contant betalen is dus de boodschap! Wat ook helpt is om niet al je geld in je portemonnee te steken. Stel vaste bedragen op voor wat je nodig hebt, maak een klein sommetje voor de week en haal dat dan af op de bank. Anders ben je veel sneller geneigd om je geld op te doen omdat je dan met het idee zit ik heb toch nog genoeg geld in mijn portefeuille.

Schrijf alles op! Je wordt je veel sneller bewust van hoeveel en waaraan je geld uitgeeft als je het bijhoudt. Ik zie dit als een kans om weer eens een notitie boekje uit de kast te nemen en het te bestempelen als je money boekje. Natuurlijk zijn er ook verschillende apps die speciaal ontworpen zijn om dit te doen als je niet echt het schrijftype bent. Zeg vanaf nu ook ja als de kassierster je vraag of je je kasticketje wilt hebben. Leg alle ticketjes op een vast plaatsje en maak af en toe eens tijd om alles mooi op te schrijven.

Daarnaast kan je ook je spullen tweedehands verkopen. Ruim je kamer eens een keertje helemaal op en kijk wat je allemaal nog vindt en nooit gebruikt. Je kan deze spullen makkelijk tweedehands verkopen! 2dehands.be, kapaza, bol.com,… allemaal websites waar je toch nog een beetje kunt verdienen aan spullen die je anders misschien gewoon had weggesmeten. Natuurlijk werkt het ook andersom! Wanneer je een best wel grote aankoop doet (of en kleine) is het altijd handig om eventjes te checken of je het aan een goedkopere prijs tweedehands kan kopen. Misschien kan je ook eens in een kringloopwinkel kijken, wie weet vindt je daar super leuke spulletjes voor in je nieuwe kamer zonder dat het veel moet kosten!

Als laatste kan je natuurlijk ook besparen. Er zijn zoveel dingen waar je geld aan uitgeeft maar eigenlijk niet nodig hebt. Zo heb je misschien een nog steeds lopend abonnement bij de sportschool maar ga je eigenlijk bijna nooit! Voor die keren dat je zin hebt om te sporten kan je ook gewoon thuis oefeningen doen en een keertje gaan lopen. Zo heb je misschien ook een netflix account voor 2 schermen maar ben je zelden met 2 tegelijk aan het kijken.

Zo, ik hoop dat je wat hebt aan dit artikel 😉 Mijn nieuwe kamer is voorlopig mijn spaardoel, ik ga hem namelijk compleet vernieuwen! Nieuwe meubels, verven, … Maar hier hoor je later nog wel wat meer over 😉

Tot snel!

naam

Advertenties

4 reacties op ‘The teenager money saving plan :)

  1. Heel goede tips! Ik zal ze zeker eens uitproberen. Ik ben onlangs gaan shoppen en ik heb zo’n 50 euro aan boeken en 20 euro aan sieraden uitgegeven, dus dat is een beetje een probleem xD.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s